УВОД на дисертационен труд

1. Описание на проблема. Кои са решените и кои нерешените въпроси. Спираме се върху нерешените въпроси и върху необходимостта от тяхното решение. Формулираме проблема на изследването. Наблягаме върху актуалността на проблема.

2. Цел на изследването. Формулираме целта.

3. Задачи на изследването, които произтичат от основната цел.

4. Определяме границите на изследвания проблем. Те могат да са географски, хронологически, да ограничават самия проблем до изследваните въпроси. Това е необходимо, за да не се „изгубим” в необятността на проблематиката.

5. Уточняване на понятията, които се използват в работата. Особено се набляга върху онези понятия, които могат да се тълкуват многозначно. Авторът изяснява, какво съдържание влага в използваното понятие, особено ако то се различава от понятията, използвани от други автори.

6. Обяснява се методологията и използваните методи на изследване. Биографичен, историографски, иконологичен, иконографски, позитивистичен и пр. Обяснява се и се аргументира използваната методика, особено ако тя има комплексен характер.

7. Обяснява се изворовия материал, литературата, която ползва авторът, а също така и архивните материали, ако има такива в изследването. Обяснява се принципа на подбор на илюстративния материал, ако има такъв.

8. Описва се структурата на работата по глави.

доц. д.изк. Незабравка Иванова